Despre

             Atestat documentar în anul 1296, satul Broșteni este situat în partea de vest a județului Sibiu, în zona de nord-vest a orașului Sibiu  și în nord-est de satul Păuca (centrul de comună) și se învecinează cu satele: Păuca la vest, Bogatu Român la sud, Cenade la est (jud. Alba) și Lupu la nord.
             De-a lungul istoriei, satul Broșteni a parcurs drumul de sacrificii , suferințe și jrtfe ale neamului românesc din Ardeal. Sat de iobagi din comitatele nobiliare, locuitorii săi participă la Revoluția română de la 1848-1849 luptând în Legiunea lui Axente Sever în frunte cu centurionul Ioan Neagoe; delegați ai satului se alătură celor o sută de mii de români care la 1 decembrie 1918 au hotărât unirea Transilvaniei cu România; broscățenii și-au adus tributul de sânge în cele două războaie mondiale ale acestui secol.
             Comunitatea de creștini ortodocși din Broșteni, este o comunitate foarte unită și apropiată de nevoile Bisericii strămoșești din care face parte, de-a lungul istoriei dovedindu-și dragostea față de Hristos și Biserica Sa prin râvna cu care și-a apărat credința strămoșească și stradania pe care a depus-o în lucrarea de înfrumusețare a Casei Domnului. De curând, biserica noastră se bucură de o nouă haină, prin lucrările de înfrumusețare a acesteia, desfășurate atât în exteriorul acesteia cât și în interiorul ei, prin lucrările de pictură realizate de pictorul Dorel Beșleagă, fiu al satului,  prin strădania credincioșilor parohiei noastre și a domnului primar Nicolae Dancu, prin institiția pe care o conduce, Primăria comunei Păuca. De menționat ar mai fii și aportul considerabil adus la aceste lucrări, de către familia Răhăian și pictorul Dorel Beșleagă, autorul lucrărilor de pictură.
             Alături de această minunată biserică, parohia noastră se bucură și de existența unei alte biserici, monument istoric și anume, biserica greco-catolică (unită) cu hramul Buna Vestire, care a fost construită între anii 1741-1743, din bârne de brad în forma de corabie, și cu altarul rotund. Biserica nu are turn, clopotnița aflându-se lângă intrare iar în jurul ei se află patru pietre funerar (cruci frumos sculptate) cu inscripții în chirilică și care astăzi se află montate în curtea Protopopiatului din Sibiu.
             Menirea acestui blog este acela de a vă prezenta parohia noastră și a vă face cunoscută tuturor,  viața activă a acesteia, concretizată prin programul liturgic, activitățile desfășurate în cadrul  parohiei noastre dar și activitățile defășurate de către corul nostru  de copii, proaspăt înființat, în luna octombie a anului 2012. Totodată, acest blog, s-a creat și din dorința de a fi un bun punct de legătură cu toții fiii comunității noastre, plecați în depărtări.


                                                                                                  Pr. Emilian Artene-Piloiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu